Úvod / Články / Typ vůně
Tisk

Typ vůně

V současnosti je na trhu nespočet vůní a parfémů. Kdyby se při jejich výběru máme spoléhat pouze na klasický postup přičichávání k parfému, mnohokrát bychom asi skončili zmatený a dezorientovaný směsí aromat, které jsme vdechli.

Typ vůně

Při výběru správné vůně nám pomůže klasifikace vůní parfémů. Vůně je definována ingrediencemi použitými při výrobě parfému. Druh a povaha tónu, který je takříkajíc základním, vedoucím v parfému, určuje typ celé vůně. Když známe typ vůně, který se nám líbí, usnadní nám to výběr našeho parfému. V zásadě se vůně parfémů běžně dostupných na trhu rozdělují do 6-ti kategorií a to aldehydové, květinové, orientální, cypřišové, fougére (Füzér) a ozónové.

aldehydové vůně
Parfémy s obsahem aldehydů (aldehyd je typ alkoholu) známe již od roku 1920. Poprvé byly tyto vůně použity ve Francii. Jejich průkopníkem je asi nejznámější parfém na světě, Channel 5. aldehydová parfémy obecně umocňují vůně v hlavě parfému a dodávají mu jakousi jiskru. Působí velmi sofistikovaně a příjemně se nosí během celého roku. Kromě Chanell 5 k nim patří také Lanvin 's Arpege, Je Reviens od Worth, Rive Gauche od Yves Saint Laurent či L'Interdit od Givenchy.

květinové vůně
Jsou nejpopulárnější ženskou kategorií. Jako dominantní mají vůni květin, přičemž většinou je jejich v jedné vůni obsažených několik druhů. Také ale může být vůně postavena na aroma jediného květu, tehdy jsou to tzv. soliflore. Květinové parfémy působí většinou velmi snadno, hravě a romanticky. Hodí se zejména na letní období. Podle dalších složek obsažených v parfému dělíme tyto dále na:
Zelené-květinové, ty obsahují trávy nebo zelené části rostlin. Jsou to například Vent Vert od Balmain, Fidji od Guy Laroche, Givenchy III, Ivoire od Balmain a Gio od Armani.
Ovocné-květinové vůně obsahují různé druhy ovocných plodů. Patří k nim Sunflowers od Elizabeth Arden, Diamonds and Sapphires od Elizabeth Taylor, Jean-Paul Gaultier a Escape od Calvin Klein.

Čerstvé-květinové vůně působí velmi lehkým a vzdušným dojmem. Obsahují čerstvé tóny většinou citrusových plodů. Příkladem takové vůně je Anais Anais od Cacharel, Flore od Caroline Herrera, Eau d'Issey od Issey Miyake.
Dřevní-květinové používají v základě tóny dřevních elementů. Jsou to například Chanel No 19, Safari od Ralph Lauren, White Linen od Estee Lauder.
Sladké-květinové, jak již pojmenování napovídá, jsou vůně, které jsou jednoznačně sladké od hlavy až po základ vůně. Mezi takové parfémy patří Blue Grass od Elizabeth Arden, Gardenia Passion od Annick Goutal a Eau Cuivree od Montana.
orientální vůně
Orientální parfémy mají velmi silnou, kořenitě-exotickou vůni. Jejich sladkost je obsažena v složkách jako santalové dřívko, mošus (pižmo) či vanilka. Klasickým příkladem orientálních vůní jsou Shalimar, Samsara od Guerlain, Opium od Yves Saint Laurent a Youth Dew od Estee Lauder. Pro jejich sílu a intenzitu jsou vhodné zejména na večerní nošení. Mezi orientálními parfémy rozlišujeme dále:
Florientálno-orientální, které obsahují i ​​značné množství květinových vůní, proto se některé hodí i na denní nošení. Jsou to například Joop! od Joop !, Panther od Cartier a Spellbound od Estee Lauder.
Ovocně-florientální vůně obsahují kromě květin i ovocné plody a příkladem jsou Poison od Dior či Casmir od Chopard.
Kořenitě-orientální parfémy se dostaly do popředí v 90-tých letech 20-tého století. Obsahují různé kulinářské koření typické zejména pro oblasti Indie a Arábie. Příkladem takových vůní jsou Comme des Garcons, Angel od Thierry Mugler, femina du Bois od Shiseido a Old Spice.
Ovocně-kořeněné vůně obsahují kromě exotických koření i ovocné složky a patří k nim Roma od Laura Biagiotti, nebo Moschino.
Animální / zvířecí, obsahují zejména ambru a jsou to Obsession od Calvin Klein a Egoiste od Chanel.

Sladko-orientální vůně jsou tvořeny sladkými vonnými dřívky jako santal či cedr. Příkladem jsou vůně Must de Cartier nebo Donna Karan.
cypřišové vůně
Typickým příkladem dřeviny s cypřišových vůní je cypřišek nebo túje. Pojmenování cypřišových parfémů se vztahuje na ostrov Kypr. Odtud totiž parfumér Francois Coty v roce 1917 získal většinu svých ingrediencí při výrobě první cypřišové vůni. Většinou se jedná o ženské parfémy, vhodné jak pro denní tak i noční nošení. Typický pro cypřišových vůni je kontrast mezi hlavou tvořenou většinou bergamotem a základem s vůní mechů. Mezi cypřišových vůněmi známe další členění podle přítomnosti ostatních tónů.
Animální / zvířecí-cypřišové, ty mají jako základ použitou kůži nebo jiný zvířecí element. Jsou to vůně Cabochard od Madame Gres, Cuir de Russie od Chanel, Scandal od Lanvin, Jolie Madame od Balmain, Polo od Ralph Lauren nebo Insensé od Givenchy.

Květinově-cypřišové mají v srdci výrazné květové složky. Příkladem jsou Crepe de Chine od Millot, Ma Griffe od Carven, Montana, Knowing od Estee Lauder.

Ovocně-cypřišové obsahují různé ovocné plody jako například parfémy Mitsouko od Guerlain, Femme od Rochas, Champagne od Yves Saint Laurent.

Sladké-cypřišové používají výrazně sladké elementy. Takové vůně jsou Shocking od Schiaparelli, Intimate od Revlon nebo Aromatics Elixir od Clinique.

Čerstvé-cypřišové obsahují svěží tóny většinou citrusů. Patří k nim Diorella od Dior, Eau Parfumée od Bulgari, CK1 od Calvin Klein, Eau Sauvage od Dior či Fahrenheit také od Dior.

Zelené-cypřišové mají dominantní složku trav nebo jiných zelených částí rostlin. Příkladem jsou vůně Charlie od Revlon, Alliage od Estee Lauder a Boucheron Pour Homme.

Fougére (vyslovuje se Füzér) vůně
Pojmenování pochází z francouzského slova pro kapradina. Přestože kapradí nemá zrovna velmi známou a výraznou vůni, parfémy zastoupeny touto kategorii evokují svou vůní svěžest lesa a často se k nim referuje jako k erotickým vůním. Obecně obsahují různé bylinky, levanduli a mechy. Jsou to většinou mužské vůně. V této kategorii rozlišujeme:
Květinové-fougére vůně, které obsahují různé většinou lesní či divoce rostoucí květiny. Takovými vůněmi jsou také Canoe od Dana, Wrappings od Clinique, Parfum d'Ete od Kenzo a Givenchy III.

S obsahem kůže, tyto obsahují animální elementy nebo tabák. Jsou to například Minotaure od Paloma Picasso, Brut od Faberge, Tabac Blond od Caron.

Dřevní-fougére mají v sobě tóny různých dřevin jako Tuscany od Aramis, Paco Rabanne Pour Homme a Dunhill Edition.

Kořeněné-fougére obsahují směsi různých kulinářských koření. Příkladem mohou být Alliage od Estee Lauder, Jules od Dior a Kouros od Yves Saint Laurent.

Čerstvé-fougére mají většinou výrazné tóny citrusů nebo jiných čerstvě vonících elementů jako zelený čaj či eukalyptus. Jsou to například Eau d'Hadrien od Annick Goutal, Ô de Lancôme a English Lavender od Yardley.

Zelené-fougére obsahují zelené části rostlin nebo trávy. Cool Water od Davidoff a Drakkar Noir od Guy Laroche.

Ozonové vůně
Jsou novým přírůstkem moderního parfumérství. Tyto vůně působí čerstvě, mladě a svěže. Často obsahují různé mořské elementy a ovoce s velkým obsahem vody jako například červený vodní meloun. Příkladem takových vůní jsou New West od Aramis, Dune od Dior, Eden by cacher a Escape od Calvin Klein.


Volba parfému může o člověku hodně říct. Tak jako grafolog dokáže odhalit povahu člověka na základě jeho podpisu, tak podpis parfému na naší pokožce může o nás hodně prozradit. Podle expertů v oblasti parfumérství, člověk podvědomě inklinujeme k vůním, které odrážejí jeho osobnost. Kolik toho o nás naše vůně prozradí a jak dokonale tento systém funguje není jisté. S jistotou lze však říci, že po květinových vůních určitě sáhnou romantici, klasické aldehydové parfémy budou vyhovovat zralým sebejistým povahám, nebo že čerstvé ozónové vůně budou asi nejzajímavější pro svobodné mladé lidi.

Galéria k článku

K článku nebyly přidané žádne jiné obrázky.

Vybrané články

Materiály esenciálních olejů

Materiály esenciálních olejů

Materiály použité na extrakci vonných olejů mohou být rostlinného, živočišného nebo syntetického původu. Některé…

Typ vůně

Typ vůně

V současnosti je na trhu nespočet vůní a parfémů. Kdyby se při jejich výběru máme spoléhat pouze na klasický…

Metody výroby parfému

Metody výroby parfému

Na počátku zrodu každého originálního parfému je "velký nos". Tak se nazývají profesionální parfuméři s neobyčejnou…

Kompozice vůně

Kompozice vůně

Všichni máme svou oblíbenou vůni. Když se nás na ni někdo zeptá, jen zřídka jsme mu schopni dát jednoslovní odpověď.…