Úvod / Články / Kompozice vůně
Tisk

Kompozice vůně

Všichni máme svou oblíbenou vůni. Když se nás na ni někdo zeptá, jen zřídka jsme mu schopni dát jednoslovní odpověď. Většinou použijeme množství přívlastků jako například "sladce, trochu ovocně, svěže a lehce kořenitě".

Kompozice vůně

Vůně parfému je tvořena směsí různých aromat zachycených našim čichem. Za zrodem vůně každého parfému stojí chemie a chemické reakce. Díky těmto reakcím, se každá vůně dynamicky mění a vyvíjí v závislosti na času. Proto parfém, který jste si nanesla ráno a voněl svěžími pomeranči, vám během cesty do práce připomene sladké konvalinky a k večeři vás uklidní vůní orientálních vonných dřívek.
Přestože existuje mnoho rozdílných parfémů a mnoho rozdílů mezi jejich vůněmi, mají všechny něco společného. Kompozici jejich vůně. Ta se často zobrazuje ve tvaru pyramidy, přičemž vrchol tvoří vůně s nejkratším časem působení a základ zase ta s nejdelším.

Každá vůně je tvořena ze tří základních stavebních bloků nazývaných noty / tóny (z anglického notes). Tóny jsou tvořeny rozmanitými přírodními i syntetickými esenciálními oleji, pryskyřicemi a rozpouštědly. Tyto různé chemikálie se navzájem kombinují až vytvoří tři stádia, které jsou definovány nestabilitou složek parfému a rychlostí jakou se tyto rozptylují na vzduchu.
Nejkratší stádium se jmenuje hlava. Zpravidla trvá okolo 5 až 10 minut. Je to vůně, kterou ucítíte jako první, hned po nanesení parfému. Často ji tvoří čerstvé, lehké a hlavně dobře známé aroma jako například vůně citrusových plodů, bergamotu nebo ovoce. Toto stádium má za úkol zaujmout a zachytit naši pozornost.
Srdce je druhé stadium vůně, nazývané také i buket. V tomto stupni vývoje, reagují složky parfému na unikátní chemickou stopu naší pokožky. Srdce se plně vyvine asi tak do 20-ti minut po aplikaci parfému. Je tělem vůně, dodává jí plnost a bohatost. Nejčastěji ho tvoří teplé vůně květů, bylinek či koření jako hřebíček, muškátový ořech či ylang-ylang. V této části vývoje vůně se parfumér snaží dostat co nejvíce z parfému ven, poslat to do světa jako svůj odkaz. Když vám někdo řekne, že pěkně voníte a zeptá se na značku vašeho parfému, s největší pravděpodobností čichá právě k tomuto stádiu vůně. Poslední, finální stádium, které vám odhalí jako bude parfém na vaší pokožce vonět po zbytek jeho působení, se jmenuje základ. Dostaví se po vyprchání aromat ze srdce parfému a je to takříkajíc "vůně pro vás". Je jako jemný závoj na vaší pokožce, není tak radiální a většinou působí uklidňujícím dojmem a relaxačně. Základ může být tvořen buď dřevními nebo živočišnými elementy, v závislosti na povaze parfému. Mezi dřevní patří například santal, cedrová dřevo, skořice či pačuli a mezi živočišné kumarin, pižmo nebo kůže.
Hlava, srdce, základ, tyto tři tóny tvoří kompozici vůně každého parfému. Představte si však, že se vám vůně rozbije na tři různé části, které nemají nic společného. Snad jen tu bolest hlavy a otrávení, které vám způsobí. Pro zajištění snadného a harmonického přechodu vůně všemi třemi stádii, se používají takzvané fixativ nebo také "mosty" (z anglického bridges). Často jsou to plné, velmi specifické a intenzivně vůně jako například vanilka nebo levandule. Přidávají se však v minimálních množstvích aby nepřebili původní záměr.
Tak jako je člověk specifický jedinec, tak i vůně mají svá specifika. Na různých lidí mohou tytéž vůně působit různé. Vůně ovlivňují naše nálady, mohou působit pozitivně, konejšivě, stimulačně ale také negativní. Může nám způsobit bolest hlavy, vyvolat pocit nevolnosti nebo jen prostě jsou nám nepříjemné či nudné. Proto je dobré při výběru parfému se neuspěchat a zvolit ten, který vám, typu vaší pokožky, vaší náladě a osobnosti sluší nejvíce.

Galéria k článku

K článku nebyly přidané žádne jiné obrázky.

Vybrané články

Materiály esenciálních olejů

Materiály esenciálních olejů

Materiály použité na extrakci vonných olejů mohou být rostlinného, živočišného nebo syntetického původu. Některé…

Typ vůně

Typ vůně

V současnosti je na trhu nespočet vůní a parfémů. Kdyby se při jejich výběru máme spoléhat pouze na klasický…

Metody výroby parfému

Metody výroby parfému

Na počátku zrodu každého originálního parfému je "velký nos". Tak se nazývají profesionální parfuméři s neobyčejnou…

Kompozice vůně

Kompozice vůně

Všichni máme svou oblíbenou vůni. Když se nás na ni někdo zeptá, jen zřídka jsme mu schopni dát jednoslovní odpověď.…